maanantai 21. maaliskuuta 2016

WMO: Viime vuonna tehtiin ennätyksiä sekä lämpötiloissa, hiilidioksidipitoisuudessa, merenpinnan korkeudessa että merten lämpösisällössä

Hyvää maailman ilmatieteen päivää 23. maaliskuuta 2016! Tämän vuoden teemana on "Kuumempaa, kuivempaa, kosteampaa. - Kohtaa tulevaisuus." Credit: WMO, World Meteorological Day.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisi muutama tunti sitten Ilmaston tila 2015 -raporttinsa.

WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas kommentoi asiaa näin (englanniksi, suomennoksen sanavalinnat omiani): "Tulevaisuus tapahtuu nyt. - - Nyt kasvihuonekaasupäästöjen seurauksena näkemämme hälyttävä ilmaston muutosnopeus on ennen kokematon nykyajan tilastoissa. - - Planeettamme lähettää maailman johtajille voimakkaan viestin Pariisin ilmastosopimuksen ja kasvihuonekaasupäästörajoitusten allekirjoittamiseksi ja täytäntöön panemiseksi ennen kuin päädymme pisteeseen, josta ei ole paluuta. - - Nykyisin maapallo on jo asteen kuumempi kuin 1900-luvun alussa. Olemme puolivälissä kriittistä kahden asteen kynnystä." Petteri Taalaksen videoviestin voit katsoa tästä linkistä.

Tässä keskeisiä kohtia tänään julkaistusta Ilmaston tila -raportista:

Vuosi 2015 globaalisti selvästi mittaushistorian lämpimin

Vuosi 2015 oli globaalisti maa- ja merialueet yhdistettyinä selvällä erolla koko mittaushistorian lämpimin vuosi (0,76 ± 0,09 celsiusastetta lämpimämpi kuin vertailukauden 1961-1990 keskilämpötila ja noin asteen lämpimämpi kuin ajanjaksolta 1850-1900 mitattu esiteollisen ajan keskilämpötila). Olemme siis puolimatkassa kriittisestä korkeintaan kahden asteen lämpenemisestä verrattuna esiteolliseen aikaan.

Maa-alueilla vuosi 2015 oli lämpötilatilastojen jaetulla ensimmäisellä sijalla yhdessä vuosien 2005, 2007 ja 2010 kanssa. Merialueilla vuoden 2015 globaali keskilämpötila sivusi vuoden 2014 ennätystä.

Syynä vuoden 2015 lämpimyyteen olivat El Niño -ilmiö ja ihmiskunnan aiheuttama ilmastonmuutos yhdessä. (Lämpöennätykset ovat jatkuneet myös tammikuussa ja helmikuussa vuoden 2016 puolella. Viimeisimmät kuusi kuukautta ovat olleet 0,43 lämpimämpiä kuin edellisen voimakkaan El Niñon 1997-1998 vastaavat kuukaudet. Ilmastotieteilijä Michael Mann arvioi tästä ennätyslämpimyydestä 50 % olevan ihmiskunnan vaikutusta ja 50 % El Niñon sekä muiden luontaisten vaihteluiden osuutta.)

Esimerkiksi Venäjällä ja Kiinassa oli mittaushistorian lämpimin vuosi. Kokonaisista maanosista vuosi oli mittaushistorian lämpimin Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Euroopassa vuosi oli lämpimin tai toiseksi lämpimin (vuosi 2014 ehkä lämpimin).

Euroopassakin lämpöennätyksiä touko-joulukuussa, ennätys myös maailman pisimmässä lämpötilahavaintosarjassa

Maanosien yksittäisistä lämpöennätyksistä käsittelen tässä vain Eurooppaa, vaikka esimerkiksi Intiassa ja Pakistanissa oli touko-kesäkuussa poikkeuksellisen laajat helleaallot. Toukokuussa sekä Lanzaroten lentokentällä että Manner-Espanjan Valenciassa mitattiin koko mittaushistorian toukokuiden lämpöennätykseksi 42,6 astetta, kumpikin peräti kuusi astetta yli aiemman ennätyksen. Saksassa (Kitzingen) mitattiin 5.7.2015 valtion uusi lämpöennätys 40,3 astetta. Sekä Ranskassa, Espanjassa että Puolassa useat sääasemat mittasivat havaintopistekohtaisia lämpöennätyksiä. Isossa-Britanniassa heinäkuiden lämpöennätykseksi mitattiin 1.7.2015 peräti 36,7 astetta. Slovenian Slapissa (Vipavan laakso) lämpötila ylitti 30 astetta 54 päivänä kesä-elokuussa. Espanjan helleaalto 27.6.-22.7.2015 oli mittaushistorian tähän mennessä pisin. Sloveniassa koettiin kesä-elokuussa viisi helleaaltoa. Ljublajanassa mitattiin ennätyksellisesti 21 päivänä yli 30 asteen lämpötiloja. Unkarissa puolestaan 30 astetta ylitettiin kesän aikana 41 päivänä, mikä on 22 enemmän kuin tavanomaisesti. Suomessa toukokuu oli mittaushistorian toiseksi sateisin.

Marras- ja joulukuu olivat Euroopassa epätavallisen lämpimiä. Joulukuu oli mittaushistorian lämpimin esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa ja Alankomaissa. Keski-Englannissa joulukuu oli vuodesta 1659 alkavien mittausten lämpimin. Marraskuussa valtion koko mittaushistorian kuukausikohtaiset lämpöennätykset tehtiin Suomessa ja Isossa-Britanniassa, joulukuussa Suomessa, Virossa ja Moldovassa. Suomessa, Virossa ja Espanjassa koko vuosi oli mittaushistorian lämpimin.

Pohjoisen pallonpuoliskon jääpeitteen laajuuden maksimi ennätyspieni

Pohjoisen pallonpuoliskon jääpeitteen päiväkohtainen maksimilaajuus mitattiin 25.2.2015, jolloin se oli 14,54 miljoonaa neliökilometriä. Tämä oli (ennätys rikottiin jälleen vuonna 2016) mittaushistorian pienin maksimilaajuus, 1,10 miljoonaa neliökilometriä vähemmän kuin aikakaudella 1981-2010 keskimäärin ja 0,13 miljoonaa neliökilometriä vähemmän kuin aiempi ennätyspieni maksimilaajuus vuodelta 2011. Merijään minimilaajuus mitattiin 11.9.2015 ja se oli 4,41 miljoonaa neliökilometriä, satelliittimittaushistorian neljänneksi pienin.

Antarktiksella tavanomaista kylmempää Antarktiksen niemimaata lukuun ottamatta, elo-lokakuussa hyvin kylmää myös Grönlannissa

Antarktis oli selvästi tavanomaista kylmempi, mihin vaikutti positiivisessa vaiheessa oleva SAM-värähtely (Southern Annular Mode, Antarktiksen oskillaatio). Positiivisessa vaiheessa länsituulet voimistuvat, jolloin Itä-Antarktis viilenee ja Antarktiksen niemimaa lämpenee.

Grönlannissa mitattiin 28.8.2015 uusi koko mittaushistorian elokuiden kylmyysennätys -39,6 astetta. Lokakuun 24. päivänä mitattu -55,2 astetta sivusi lokakuun 2007 kylmyysennätystä

Lumisuudessa suuria vaihteluja

Lumipeitteen laajuus keväällä 2015 oli pohjoisella pallonpuoliskolla mittaushistorian 8. pienin ja Yhdysvalloissa 4. pienin. Koillis-Yhdysvalloissa oli kuitenkin helmikuussa useita lumimyrskyjä. Massachusettsissa, Bostonissa ja Worcesterissa koettiin mittaushistorian lumisin kuukausi ja koko talvi. Bostonissa satoi helmikuussa 164,6 cm lunta, mikä on enemmän kuin tavallisesti koko talven aikana.

Merten lämpösisältö ennätyssuuri ja merenpinta ennätyskorkealla

Merten lämpösisältö oli ennätyssuuri sekä syvyyksillä 0-700 m että 0-2000 m. Kasvihuonekaasujen myötä ilmastojärjestelmään kertyneestä ylimääräisestä lämmöstä 93 % on varastoitunut meriin.

Merenpinnan korkeus oli sekä yli satavuotisten poijumittausten että lyhyemmän aikaa tehtyjen satelliittimittausten mukaan koko mittaushistorian korkein. Trooppisen Tyynenmeren läntisillä alueilla merenpinnan korkeus oli kuitenkin tavanomaista alempana, mikä on tyypillistä El Niño -vaiheessa. Esimerkiksi Marshallsaarilla, Mikronesiassa ja Papua-Uusi-Guineassa merenpinta oli vuoden jälkipuoliskolla 10 cm tavallista alempana. Poikkeama oli pienempi kuin El Niñon 1997-1998 aikana.

El Niño oli huipussaan joulukuussa, jolloin muutamilla tärkeillä vertailualueilla meren pintalämpötila oli likimain sama kuin edellisten erityisen voimakkaiden El Niño -ilmiöiden aikaan vuosina 1997-1998 ja 1982-1983, joskin nyt tämä suurin anomalia oli aiempaa lännempänä.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ylitti maagisen rajan ja kasvoi ennätysnopeudella

NOAA:n ennakkotietojen mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kohosi vuoden 2015 aikana 3,01 ppm (tilavuuden miljoonasosaa), mikä olisi mittaushistorian suurin vuotuinen lisäys. Pohjoisen pallonpuoliskon keväällä hiilidioksidipitoisuus ylitti "maagisen" 400 ppm:n rajan. Vuosina 2003-2013 ilmakehään kertynyt ylimääräinen hiilidioksidi vastaa 45 prosenttia ihmiskunnan päästöistä ko. aikana. Loput ovat sitoutuneet valtameriin ja maaekosysteemeihin.

Patricia, Chapala ja Megh historiallisia myrskyjä

Vuonna 2015 muodostui 91 trooppista myrskyä, joiden tuulennopeus oli vähintään 63 km/h. Tämä on enemmän kuin aikakauden 1981-2010 keskiarvo 85. Modernin satelliittimittaushistorian pienin määrä myrskyjä on ollut 67 vuonna 2010. Pohjois-Atlantilla nimettyjä myrskyjä oli 11, joista 4 kehittyi hurrikaaneiksi. Tämä on hieman pitkän aikavälin keskiarvoa (12 myrskyä, joista 6 hurrikaaneja) vähemmän. Yleensäkin Pohjois-Atlantilla hurrikaaniaktiivisuus vähenee El Niñon aikaan.

Tyynellämerellä Patricia-hurrikaani (20.-24.10.2015), jonka suurin havaittu 10 minuutin keskituulennopeus oli 346 km/h, kehittyi mittaushistorian voimakkaimmaksi hurrikaaniksi itäisen Pohjois-Tyynenmeren sekä Atlantin alueilla. Chapala ja pian sen jälkeen kehittynyt Megh puolestaan olivat satelliittimittaushistorian ensimmäiset trooppiset syklonit Jemenissä.

Lue myös nämä

WMO tänään: Vuonna 2014 uusi keskilämpötilaennätys 19 Euroopan valtiossa ja ehkä myös globaalisti

Vuosikatsaus: Säävuosi 2015

Nasa, NOAA, Berkeley Earth, Japanin ilmatieteen laitos ja MetOffice yksimielisiä: Vuosi 2015 ennätyslämmin ja rikkoi jopa ennätysennätyksen

NOAA hetki sitten: Vuosi 2015 ennätyslämmin ennätyssuurella erolla edelliseen ennätykseen verrattuna, vuoden aikana kymmenen ennätyslämmintä kuukautta

Berkeley Earth tänään: Vuosi 2015 oli globaalisti mittaushistorian lämpimin kalenterivuosi ja todennäköisesti myös lämpimin minkä tahansa 12 kuukauden jakso

Ei kommentteja: