keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Ilmastonmuutos ja säävuosi 2013 Kouvolassa


Piirsin oheisen ilmastodiagrammin Kouvolasta, Utin sääasemasemalta, kerättyjen tietojen perusteella. Kiitän Ilmatieteen laitosta tiedoista. Diagrammissa on verrattu Utin vuotta 2013 pitkän aikavälin keskiarvoihin (1961-1990). Tämän blogipostaukseni diagrammit näet suurempina tästä linkistä (rullaa sivua alaspäin).

Koko Suomen säävuodessa 2013 tyypillisiä piirteitä olivat tavanomaista lauhempi helmikuu, harvinaisen kylmä maaliskuu ja toukokuussa nopeasti tullut harvinaisen äkillinen kevät. Myös kesä oli lämmin. Kouvolassa oli heinäkuussa eniten hellepäiviä Suomessa, Anjalassa enemmän kuin Utissa. Koko Suomessa oli kesällä 2013 hellepäiviä 52, mikä on 16 päivää tavanomaista enemmän. Koko syksy ja alkutalvikin olivat tavanomaista lauhempia. Varsinkin lokakuussa satoi paljon.

Utin vuoden 2013 keskilämpötila +5,8 astetta on 50-vuotisen historian neljänneksi korkein (koko Suomessa vuosi 2013 mittaushistorian kuudenneksi lämpimin). Vuosien 1961-1990 keskiarvo Utissa oli +3,7 astetta ja vuosien 1981-2010 keskiarvo +4,7 astetta.

Viime vuotta lämpimämpiä Utissa ovat olleet vain vuodet 1989, 2008 ja 2011. Kesällä 2010 Kouvolassa tehtiin Suomen ennätys, kun Utin sääasemalla mitattiin 48 hellepäivää, mutta koko vuosi ei ollut Suomessa ennätyslämmin. Heinäkuu 2010 oli silti kaikkien aikojen lämpimin kuukausi Suomessa ja maailmanlaajuisestikin oli hyvin lämmintä.

Useimpien tutkimuslaitosten mukaan vuosi 2010 olikin globaalisti mittaushistorian lämpimin vuosi, mutta mittaustarkkuuden rajoissa on hyvin vaikea asettaa vuosia täsmälliseen järjestykseen. Lukuun ottamatta vuotta 1998 kaikki mittaushistorian kymmenen lämpimintä vuotta ovat kuitenkin olleet 2000-luvulla.


Kun verrataan 30 vuoden keskilämpötiloja Utissa kausilta 1961-1990 ja 1981-2010, kesäkuuta lukuun ottamatta kaikki kuukaudet ovat lämmenneet. Selvimmin on lämmennyt tammikuu, jonka keskilämpötila on noussut kahdella asteella. Muiden kuukausien kohdalla lämpeneminen on pienempää, eikä ole täyttä varmuutta, johtuuko lämpeneminen ilmastonmuutoksesta vai satunnaisesta vaihtelusta. Todennäköisimmin lämpenemisen syynä kuitenkin on nimenomaan ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos.


Ilmatieteen laitoksen mukaan myös tammikuu 2014 on alkanut poikkeuksellisen lämpimänä ja lähes yhtä lämmintä tai lämpimämpää on ollut vuosina 1973, 1983 ja 2007: "Lunta on tyypillisesti tähän aikaan vuodesta koko maassa, joskin etelä- ja lounaisrannikolla on noin kerran 10 vuodessa tammikuun puolivälissä lumetonta. Lunta oli 8.1. aamulla Kaakkois-Suomesta Raaheen ulottuvan linjan pohjoispuolella ja yli 10 cm:n lumiraja kulki Oulu-Kainuu -linjalla. Viimeksi lumiraja on ollut näin pohjoisessa tammikuun alussa juuri lämpiminä tammikuun alkuina 2007 ja 1973."

Kouvolaan saatiin hieman lunta viime yönä. Toistaiseksi lämpötila on plussan puolella, mutta lähipäiviksi on ennustettu pakkasta. Lopputalven ja kevään vuodenaikaisennusteen voit lukea tästä linkistä ja Kouvolan sääennusteet jopa kuukaudeksi tästä linkistä.

3 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Myös Ilmatieteen laitoksella on Ylen tänään julkaiseman uutisen mukaan kiinnitetty huomiota samaan asiaan, jonka mainitsin blogikirjoituksessani pari viikkoa sitten. Vaikka ilmeisesti ilmastonmuutoksen takia muut kuukaudet ovat Suomessa lämmenneet, kesäkuu on kuitenkin viilentynyt. Ero on kaikkein selvin Etelä-Suomessa, enimmillään -0,4 astetta.

Eniten ovat lämmenneet talvikuukaudet, enimmillään +2,0 astetta. Jonkin verran ovat lämmenneet myös heinä-elokuu, mutta kevään ja syksyn lämpeneminen on melko pientä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Helsingin Sanomien ”sääselvityksen” mukaan Kouvolan Anjala on Suomen paras kesäpaikka ja Utti Suomen viidenneksi paras.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Ilmatieteen laitos kertoo tänään julkaistussa tiedotteessaan näin:

”Suomen keskilämpötila on noussut viimeisten 166 vuoden aikana yli kaksi astetta. Keskimääräinen nousu tarkasteluajanjaksolla oli 0,14 astetta vuosikymmenessä, mikä on lähes kaksinkertainen maapallon keskiarvoon verrattuna. Tuoreen tutkimuksen mukaan erityisen nopeaa lämpötilan kohoaminen on ollut viimeisten 40 vuoden aikana, jolloin lämpötila on noussut yli 0,2 astetta vuosikymmenessä. 'Lämpötilan nousu on ollut voimakkainta marras-, joulu- ja tammikuussa. Myös kevätkuukausina eli maalis-, huhti- ja toukokuussa lämpötilan nousu on ollut vuosittaista keskiarvoa nopeampaa. Kesäkuukausina lämpötilan nousu on ollut vähäisempää', toteaa Ilmatieteen laitoksen ja Itä-Suomen yliopiston professori Ari Laaksonen. - - Vuotuinen keskilämpötila on noussut kahdessa jaksossa, mittaussarjan alusta 1930-luvun lopulle ja 1960-luvun lopusta tähän päivään. Lämpötilan nousu on ollut 1960-luvun jälkeen nopeampaa kuin koskaan aiemmin, muutosnopeus on vaihdellut vuosikymmenittäin 0,2 ja 0,4 asteen välillä.”