lauantai 17. elokuuta 2013

Syksyn ja alkutalven sääennuste 2013

Tässä luettavaksenne viiden tutkimuslaitoksen vuodenaikaisennusteet syksyn säästä. Ennusteet näyttävät yksimielisiltä siitä, että Suomen syksy on tavanomaista lämpimämpi. Kaikkein todennäköisimmin lämmintä säätä on Pohjois-Suomessa. Sademäärät vaikuttavat hyvin tavanomaisilta.

(c) Jari Kolehmainen

ECMWF: lämmin syksy

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) on tehnyt vuodenaikaisennusteen, jonka mukaan erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa on syys-marraskuussa tavanomaista lämpimämpää. Sademäärät vaikuttavat tavanomaisilta. ECMWF:n vuodenaikaisennusteita ja kuukausiennusteita sekä niiden päivittymistä seurataan tarkemmin Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla.

NOAA/NWS: tavanomaista lämpimämpää vuoden loppuun asti

Yhdysvaltalainen NOAA/NWS ennustaa kolmen kuukauden jaksojen keskimääräisten lämpötilojen olevan koko Suomessa 0,5-1,0 astetta tavanomaista lämpimämpiä sekä syys-marraskuun että loka-joulukuun jaksoilla. Lämpötilojen kuukausittaisessakin tarkastelussa ollaan hyvin samoissa lukemissa, joskin syyskuussa Lapissa on mahdollisuus tätäkin lämpimämpään säähän. Tammi- ja helmikuussa näkyy pientä signaalia mahdollisesti tavanomaista kylmemmästä säästä.

Sademäärien kuukausittaisessa tarkastelussa ollaan hyvin tavanomaisissa lukemissa, joskin syyskuu saattaa olla Suomessa hieman tavanomaista kuivempi. Edellä oleviin linkkeihin päivittyvät jatkuvasti uusimmat ennusteet. Lisää ennustekarttoja löytyy tästä linkistä.

Venäjän ilmatieteen laitos: tavanomainen syksy, joskin Etelä-Suomessa voi olla lämmintä ja sateista

Venäjän ilmatieteen laitos ennustaa syys-marraskuun jaksolle Etelä-Suomeen tavanomaista lämpimämpää ja Pohjois-Suomeen tavanomaisia lämpötiloja. Sademäärät ovat tavanomaisia tai pienellä todennäköisyydellä niitä suurempia.

IRI: syksy ja alkutalvi tavanomaista lämpimämmät, erityisesti Pohjois-Suomessa

IRI:n (International Research Institute for Climate and Society) mukaan syys-marraskuun ja loka-joulukuun jaksoilla tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys on Suomessa (kolmen kuukauden keskiarvona) 40 %, tavanomaisen 35 % ja tavanomaista kylmemmän 25 %. Lapissa tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys on vielä hieman tätäkin suurempi. Sademäärät vaikuttavat tavanomaisilta. Suomen ulkopuolelta erityisen merkittävää on se, että Islanti ja Grönlanti vaikuttavat jälleen selvästi tavanomaista lämpimämmiltä. Päivitetyt ja yksityiskohtaiset ennusteet löytyvät nettisivulta, jossa aukeavat ensin sade-ennusteet (precipitation). Valitse "Forecast Type" -kohdasta "Temperature", jos haluat nähdä lämpötilaennusteet.

WSI: lämmin syksy

WSI ennustaa Pohjoismaiden olevan elo-lokakuussa tavanomaista lämpimämpiä, paitsi aluksi Ruotsin ja Norjan eteläisimmissä osissa voi olla tavanomaista viileämpää.

Kuinka luotettavia vuodenaikaisennusteet ovat?

Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa on huomattava, etteivät ne ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ENSO-värähtely (El Niñon ja La Niñan vaihtelu) ei vaikuta yhtä voimakkaasti kuin tropiikissa. Tropiikissa vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän. Pitkän aikavälin vuodenaikaisennusteet ovatkin vasta kehittelyvaiheessa.

Ennusteiden tulkinnassa on huomattava myös se, etteivät ne ennusta yksittäisiä säätapahtumia (esimerkiksi ensilumen satamista) vaan antavat todennäköisyyksiä sille, kuinka paljon tietyn jakson (esimerkiksi syys-marraskuun) keskilämpötila poikkeaa tavanomaisesta. Esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi tarkoittaa joko sitä, että koko jakson ajan ollaan tavanomaisten keskiarvojen yläpuolella tai sitä, että tarkastelujakson aikana on yksi erityisen lämmin jakso ja muuten ollaan tavanomaisissa lukemissa.

Lisäksi täytyy huomata, että eri sääennusteissa käytetään erilaisia vertailujaksoja, kun verrataan lämpötiloja tavanomaisiin. Maailman meteorologisen järjestön (WMO) virallinen ilmastotieteen vertailukausi on 1961-1990, kun taas esimerkiksi Suomen Ilmatieteen laitos käyttää sääennusteissaan vertailukautta 1981-2010.

Myös tässä blogikirjoituksessa esitettyjen vuodenaikaisennusteiden vertailukausi on 1981-2010, paitsi Venäjän ilmatieteen laitoksella 1971-2010.

Tarjolla on jopa päiväkohtainen sääennuste kuukaudeksi 

Yhdysvaltalainen AccuWeather julkaisee Suomeenkin päiväkohtaisia ennusteita jopa yli kuukaudeksi. Tässä esimerkkeinä syyskuun sääennusteet Helsinkiin, Kouvolaan, Tampereelle, Turkuun, Kuopioon ja Rovaniemelle. Harmaalla tai beigellä pohjavärillä näkyvät havainnot, sinisellä värillä ennusteet. Merkintä "Hist. Avg." tarkoittaa pitkän aikavälin tilastollista keskiarvoa ko. päivämäärän lämpötiloista (Lo = alin lämpötila).

Tällaiset ennusteet ovat kuitenkin hyvin epävarmoja. Vaikka pitkän aikavälin säätä (esimerkiksi kolmea kuukautta) onkin mahdollista jossakin määrin ennustaa, malleihin sisältyvien epävarmuuksien takia paikkakunta- ja päiväkohtainen ennuste on erittäin epäluotettava.

Toivotan kullankeltaisia ruskapäiviä kaikille blogini lukijoille!

3 kommenttia:

Ajattelija kirjoitti...

Tämä onkin kiva blogi. Olen aina pitänyt kansanomaisistakin sääennusteista, joten tänne kerätty tieto kausiennusteineen on minua kiinnostava. Kiitoksia!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tällä kertaa syksyn vuodenaikaisennusteet näyttävät osuneen Suomessa hyvin oikeaan, kun verrataan heinä-elokuussa tehtyjä ennusteita Ilmatieteen laitoksen tiedotteeseen toteutuneesta syyskuun säästä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Uusimmasta postauksestani”Talven sääennuste 2013-2014” löydät päivitetyt vuodenaikaisennusteet.