perjantai 26. marraskuuta 2010

Talven 2010-2011 sääennuste

Talvisia tunnelmia Kouvolassa tammikuussa 2010.

Syyskuussa puolalaisten meteorologien väitettiin ennustaneen, että Eurooppaan on tulossa kylmin talvi tuhanteen vuoteen. Ilmatieteen laitoksen mukaan kyseessä kuitenkin oli uutisankka: "Meillä Ilmatieteen laitoksella oli vaikeuksia selvittää, mikä oli se uusi sensaatiomainen tutkimus, johon tämä ennuste perustuisi. Lopulta selvisi, että puolalainen meteorologi oli vain median haastattelussa kertonut, että JOS Golfvirta hidastuisi tai pysähtyisi, Pohjois-Euroopan ilmasto kylmenisi... Aivan, kaikkihan tuntevat Golfvirran merkityksen ilmastoomme ja voivat tähän lausuntoon yhtyä. Nyt vain oli käynyt niin onnettomasti, että matkalla viesti hieman muuttui ja oleellinen pieni sana 'jos' oli jäänyt matkan varrelle." (klimatologi Reija Ruuhela, Ilmastokatsaus 9/2010, s. 3)

Pari viikkoa sitten julkaistun tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen lisää kylmiä talvia! Tutkijat Vladimir Petuhov (Petoukhov) ja V. A. Semenov Potsdamin ilmastovaikutusten tutkimuskeskuksesta (Potsdam Institute for Climate Impact Research) ovat seuranneet Jäämeren itäosia (Barentsinmeri ja Karanmeri). Kun Jäämeren itäosien jääpeite vähenee ilmastonmuutoksen myötä, merestä pääsee vapautumaan entistä enemmän lämpöä, mikä lämmittää ilmaa. Tämä puolestaan aiheuttaa ilmavirtausten muuttumisen, jolloin kylmät talvet Euroopassa ja Pohjois-Aasiassa yleistyvät aluksi. Äärimmäisen kylmien talvien todennäköisyys kasvaa kolminkertaiseksi. Kylmistä talvista on syytetty joskus auringon heikkoa säteilyä ja joskus Golfvirran heikentymistä, mutta tutkijoiden mukaan merijään vähenemisen ja kylmien talvien välinen korrelaatio on huomattavasti selvempi. Kylmät talvet 2005-2006 ja 2009-2010 eivät siis ole tämän tutkimuksen mukaan ristiriidassa ilmaston lämpenemisen kanssa, vaan pikemminkin ne sopivat kuvaan erinomaisen hyvin ilmastonmuutoksen yhteydessä. Tämä nyt julkaistu tutkimus ei kuitenkaan ole ennuste talven 2010-2011 säästä, vaan se kertoo vain kylmien talvien todennäköisyyden kasvavan pitkällä aikavälillä ilmaston lämmetessä. Luontainen sään vaihtelu kuitenkin jatkuu, joten yksittäisestä talvesta on mahdotonta ennustaa yhtään mitään. Yksittäinen talvi voi olla kylmä tai lämmin, vaikka kylmien talvien todennäköisyys kasvaisikin. Lisäksi on huomattava, että kyseinen tutkimus perustui vain yhteen ilmastomalliin. Ja vielä on huomattava, että ilmastonmuutoksen myötä talvet keskimäärin lämpenevät, eivätkä entistä useammin esiintyvät keskimääräistä kylmemmät talvet välttämättä ole yhtä kylmiä kuin aiemmat kylmät talvet.

Eilen ruotsalainen meteorologi Per Kållberg ennusti Sydsvenskan-lehdessä Pohjois-Eurooppaan hyvin kylmää talvea 2010-2011. Ennuste perustuu Pohjois-Atlantin oskillaatioon (NAO) joka muuttui negatiiviseksi joulukuussa 2009 ja aiheutti kylmän talven 2009-2010. Tämä oskillaatio jatkuu edelleen negatiivisena, minkä seurauksena Pohjois-Eurooppaan pääsee virtaamaan arktisen kylmää ilmaa. Kesällä ilmavirtaukset muuttuvat siten, ettei NAO päässyt vaikuttamaan kesän säähän. Tämä negatiivinen NAO voi tuoda Skandinaviaan samanlaiset kylmät talvet kuin 1950- ja 1960-luvuilla, jolloin esiintyi usein negatiivinen NAO (vastaavasti monien viime vuosien lämpiminä talvina NAO on ollut positiivinen). Skandinavian lisäksi kylmää tulee talveksi negatiivisen oskillaation aikana myös Britanniaan (marraskuussa 2010 ollut jo kylmin marraskuun jakso 17 vuoteen), Länsi-Eurooppaan ja Yhdysvaltojen itärannikolle. Sen sijaan Länsi-Grönlannissa seurauksena on kostea ja lämmin sää. Myös USA:n länsirannikolla voi olla epätavallisen lämmintä. Meteorologi Per Kållberg kuitenkin tähdentää, että tämä ennuste toteutuu vain, mikäli negatiivinen NAO jatkuu. Varmuutta asiasta ei ole. Tällä hetkellä NAO on jatkunut negatiivisena poikkeuksellisen pitkään. Pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilajakaumaa voi seurata karttakuvasta ja lisätietoja Pohjois-Atlantin oskillaatiosta lukea Ilmastotiedon sivuilta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF:n vuodenaikaisennuste arvioi, että joulukuu 2010, tammikuu 2011 ja helmikuu 2011 saattaisivat olla Suomen keski- ja pohjoisosissa jopa tavanomaista lämpimämpiä. Sen sijaan Etelä-Suomen osalta poikkeamaa ei näytä juuri olevan suuntaan tai toiseen. Etelä-Euroopassa taas saattaa olla tavanomaista viileämpää. Tämä ennuste on hyvin samankaltainen yhdysvaltalaisten ennusteiden kanssa.

WSI (Weather Services International) kuitenkin ennustaa talven 2010-2011 olevan Britanniassa ja Länsi-Euroopassa keskimääräistä kylmempi, ei kuitenkaan yhtä kylmä kuin viime talvi. Varsinkin alkutalvesta näyttäisi kuitenkin tulevan normaalia kylmempi. Kaikkein kylmintä olisi tämän ennusteen mukaan joulukuussa. Kylmää näyttäisi riittävän vielä tammikuullekin, mutta helmikuussa voisi jo hieman lämmetä.

Tätä kirjoitustani tarkemmin kylmän talven todennäköisyyttä on pohdittu ja pitkän aikavälin sääennusteita seurattu meteorologi Pauli J. Jokisen Sääbriefing-blogissa.

Tällä hetkellä Suomessa on Ilmatieteen laitoksen mukaan jopa poikkeuksellisen kylmää. Muoniossa mitattiin yhtenä yönä pakkasta jo yli 30 astetta. Keskiarvoihin verrattuna lukemat ovat kuitenkin kaikkein poikkeuksellisimpia Etelä- ja Keski-Suomessa. Viimeksi tällaisia kylmiä marraskuun loppuja on ollut vuosina 2002 ja 2004. Oma mittarini Kouvolassa näytti tänä aamuna kello 6 lukemaa -13,2 astetta. Luntakin on mukavasti muutama sentti. Ennusteet näyttäisivät pakkasten jatkuvan ainakin joulukuun puoliväliin, joten tänä vuonna on hyvät mahdollisuudet saada valkea joulu.

Toivotan kaikille hyvää ensimmäistä adventtia!

3 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tällä hetkellä lämpötilat ovat jakautuneet maapallolla hyvin mielenkiintoisesti. Länsi- ja Pohjois-Euroopassa sekä Yhdysvaltojen itäosissa on epätavallisen kylmää. Sen sijaan mm. Grönlannissa on epänormaalin lämmintä.

Tilanne on samankaltainen kuin viime vuoden joulukuun puolivälissä. Nyt vain ollaan pari viikkoa etuajassa vastaavasta tilanteesta. Mitään ennustetta tästä ei kuitenkaan välttämättä voi tehdä.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 27.-28.11.2010 Walesissa ja Pohjois-Irlannissa mitattiin kaikkien aikojen (mittaushistorian) kylmimmät marraskuun lämpötilat. MetOfficen Twitter-päivityksen mukaan lämpötila laski Walesissa (Llysdinam, Powysin kreivikunnassa) -18,0 celsiusasteeseen. Se on Walesin tilastohistorian kylmin marraskuun lämpötila ja koko Yhdistyneessä Kuningaskunnassakin kylmin marraskuun lämpötila vuoden 1985 jälkeen.

Pohjois-Irlannissa marraskuun uusi kylmyysennätys on nyt -9,5 astetta (Loch Fea). Viikonloppuna oli kylmää myös Skotlannissa (-15,3 astetta, Loch Glascarnoch) ja Englannissa (-13,5 astetta, Topcliffe), joskaan kaikkien aikojen marraskuun ennätyksiä ei rikottu.

Koko Yhdistyneen Kuningaskunnan kaikkien aikojen kylmyysennätys on -27,2 astetta (Altnaharra 1955) ja marraskuun ennätys -23,3 astetta (Braemar 14.11.1919). Walesissa kaikkien aikojen pakkasennätys on samaiset -23,3 astetta (Rhayader, Powysin kreivikunta, 21.1.1940).

Grönlannissa on nyt poikkeuksellisen lämmintä. Lämpötilat vaihtelevat juuri nyt -20 ja +13 asteen välillä. Nuukin lentokentällä on tällä hetkellä lämmintä +8 astetta ja kahden viikon ennuste näyttää lämpötilojen vaihtelevan +3 ja +8 asteen välillä, kun normaalisti marraskuun lämpötilat ovat -6 ja -1 asteen välillä, joulukuun lämpötilat -9 ja -3 asteen välillä.

Grönlannin Narsarsuaq on myös poikkeuksellisen lämmin. Juuri nyt lämpötila on +13 astetta ja kahden viikon ennuste vaihtelee -3 ja +12 asteen välillä, kun ilmastotilastojen mukaan ko. paikan lämpötilat ovat marraskuussa -7 ja +1 asteen välillä, joulukuussa -10 ja -2 asteen välillä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Venäjän ilmatieteen laitoksen vuodenaikaisennuste näyttää aikavälille tammi-maaliskuu 2011 Suomeen keskimääräistä kylmempää.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Talven sääennusteet ovat eri tutkimuslaitoksilla olleet kovin ristiriitaisia ja ne myös ovat muuttuneet päivityksissä paljon. Weather Services International ennustaa tällä hetkellä Eurooppaan joulukuuksi keskimääräistä kylmempää, tammikuuksi keskimääräistä lämpimämpää (pohjoisosiin keskimääräistä kylmempää) ja helmikuuksi keskimääräistä lämpimämpää. Päivitetty ennuste julkaistaan 20. joulukuuta.

On mielenkiintoista vertailla tuoreimpia yhdysvaltalaisia ja venäläisiä ennusteita. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan talvi näyttää kylmältä, kun taas keväästä on tulossa keskimääräistä lämpimämpi. Näin sää tuntuisi seurailevan pitkälti viime vuoden tilannetta. Kesästä 2011 (kesäkuu, heinäkuu, elokuu) tosin näyttäisi tulevan kesän sääennusteen mukaan keskiarvojen mukainen, siis viime kesää viileämpi.

Tropiikissa pitkän aikavälin sääennusteet tai ns. vuodenaikaisennusteet pitävät kohtalaisesti paikkaansa, koska ne voidaan perustaa El Niñon vaihteluun. Sen sijaan tropiikin ulkopuolella tällaisten ennusteiden luotettavuus on melko heikko, koska El Niño ei vaikuta meille. Suomi sijaitsee mereisen ja mantereisen ilmaston välivyöhykkeessä, jossa sääilmiöt vaihtelevat nopeasti. Nämä vaihtelut eivät ole säännönmukaisia.