sunnuntai 21. tammikuuta 2007

Atomeita ja vetymeitä

Kouvolan kaupunkilehti Seiskassa Kaj Niemi (entinen lyskälainen vuosikymmenten takaa) kirjoittaa pakinassaan, kuinka 1960-luvulla elänyt mummo syytti kaikista säätilan muutoksista atomikokeiden atomeita ja vetymeitä.

Kaj Niemi tyrmää kirjoituksessaan ennustukset ilmastonmuutoksesta ja sen näkymisestä Suomessa, koska sään vaihteluita on ollut aina: "Vastaavanlaisia ajanjaksoja on ollut aina silloin tällöin viimeisten satojen vuosien aikana. Kevät on tullut jo helmikuun lopussa, jolloin päästiin maaliskuussa peltotöihin."

Totta! Esimerkiksi vuonna 1696 oli leuto talvi ja varhainen kevät sekä aikainen jäiden lähtö. Toukotöihin päästiin jo helmikuussa! (Tosin maaliskuussa pakastui sitten uudelleen, järvet jäätyivät ja kesä oli lyhyt. Kesän jälkeen järvet jäätyivät uudelleen elokuun alussa. Seurasi nälänhätä, jolloin iso osa suomalaisista kuoli nälkään ja kulkutauteihin.)

Tuo vuosi 1696 oli erikoinen poikkeus "pienellä jääkaudella", jota Euroopassa elettiin 1300-luvulta 1800-luvun loppuun. Alankomaissa kanavat jäätyivät, mikä on ikuistettu lukuisiin maalauksiinkin. Vuonna 1658 Ruotsin kuningas Kaarle X Kustaa järjesti tanskalaisille jymy-yllätyksen marssittamalla joukkonsa jäätyneiden salmien yli Tanskaan. Ruotsi sai näin Tanskalta Skånen.

Tämä talvi 2006-2007 on tähän asti ollut poikkeuksellisen leuto (nyt kyllä näyttää pakastuvan, tänään -10 astetta). Tällaista yksittäistä poikkeavaa talvea ei tosiaankaan voi käyttää todisteena ilmastonmuutoksesta. On vastaavaa ollut ennenkin. Kun kuitenkin yhdistetään kaikki viime vuosien ja vuosikymmenen poikkeukselliset sään vaihtelut eri puolilla maapalloa, voidaan ilmastonmuutoksen sanoa olevan jo nyt "käsin kosketeltavissa". Kahdeksan "kaikkien aikojen" (siitä lähtien, kun mittaukset aloitettiin 1860-luvulla) lämpimintä vuotta on ollut viimeisimpien kymmenen vuoden aikana. Vuodesta 1976 ilmaston lämpeneminen on ollut jatkuvaa ja edennyt käsi kädessä fossiilisten polttoaineiden käytön kanssa. Ilmasto on lämmennyt huomattavasti "luonnollista" nopeammin. Nykyinen ilmastonmuutos on rajumpi kuin ilmaston lämpeneminen jääkauden päättyessä. Tämän talven "suvikeleistä" ei voi kuitenkaan syyttää pelkkää ilmastonmuutosta, vaan todennäköisesti tähän vaikuttaa myös sattuma eli tämä talvi olisi voinut olla selvästi keskimääräistä lämpimämpi ilman ilmastonmuutostakin. Ilmastonmuutos on Ilmatieteen laitoksenkin asiantuntijoiden mukaan selvä fakta. Keneen luotamme, ellemme alan asiantuntijoihin?

Niemi ei myöskään usko Golfvirran voivan muuttaa suuntaa ilmastonmuutoksen myötä. En minäkään siihen oikein jaksa uskoa, koska se on valtavan suuri virta. Sen mukana kulkee vettä sata kertaa niin paljon kuin kaikissa maapallon joissa yhteensä. Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin todennäköistä, että Golfvirta muuttaa suuntaa tai tyrehtyy, kun mereen tulee lisää makeaa vettä mantereilla olevien jäätiköiden sulamisen ja lisääntyvän sadannan seurauksena. Paikoitellen Golfvirta on jo mittausten mukaan heikentynyt 30 %. Uusimpien tietokonemallien mukaan Suomenkin ilmasto kuitenkin tästä huolimatta näyttää lämpenevän muiden tekijöiden vaikutuksesta. Pelottelu Golfvirran kääntymisellä ja Suomen viilenemisellä ilmastonmuutoksen myötä näyttää siis erittäin epätodennäköiseltä (mutta silti mahdollisuuksien rajoissa olevalta) vaihtoehdolta.

Niemi yrittää tyrmätä vajavaisin tiedoin myös ihmisen vaikutuksen otsonikatoon. Hän syyttää siitä kylmää ilmaa napa-alueilla. Todellisuudessa on selvästi todistettu, että otsonikatoon vaikuttavat pakkanen ja ihmisen tuottamat freonit yhdessä - kiistatta!

Niemi arvostelee myös väitettä, että Kymijoki olisi maailman saastunein joki. Arvostelu on oikeutettua, mikäli väite esitetään näin yksinkertaistetussa muodossa. Todellisuudessa Kymijoen vesi on tällä hetkellä hyvin puhdasta. Nykyään Kymijoen vesi on Kuusankosken tehtaiden alapuolellakin puhtaampaa kuin 1960-luvulla tehtaiden yläpuolella.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden mukaan Kymijoen pohja on kuitenkin maailman saastunein tutkittu joen pohja. Siellä on dioksiineja, furaaneja ja elohopeaa. Dioksiini on voimakkain ihmisen tuottama myrkky. Pohja siis on paikoitellen (erityisesti heti Kuusankosken alapuolella) erittäin saastunut. Onneksi myrkyt ovat pohjasedimenteissä, eivätkä saastuta vettä, ellei pohjaa pöyhitä.

Toivottavasti Niemi on kirjoittanut juttunsa vain pakinana eikä ajattele sen olevan totta. Niemen kanssa olen samaa mieltä siitä, ettei tätä yksittäistä talvea voi käyttää ilmastonmuutoksen todisteena (mutta osittaisena seurauksena kyllä!) ja siitä, että yksittäisiä säätiloiltaan poikkeavia vuosia on ollut aina. Olen yhtä mieltä siitäkin, että esimerkiksi Venäjältä tai Kiinasta todennäköisesti löytyy saastuneempia joen pohjia kuin Kymijoki (niitä vain ei ole tutkittu). Kymijoki on maailman saastunein tutkittu joen pohja, mutta itse veden laatu on hyvää. Muualla on kyllä veden laadultaan huomattavasti likaisempia jokia!

Niemen ajattelu ilmastonmuutoksesta ja ihmisen aiheuttamasta otsonikadosta vain mielikuvituksen tuotteena on kuitenkin pöyristyttävä. On tainnut asiat mennä yhtä pahasti sekaisin kuin jos sekoittaisi kemian atomit ja vedyt Lappeenrannassa (ja plagioituna myös Kouvolan torilla) syötäviin atomeihin ja vetyihin...

Ei kommentteja: